Valvottaa, ajatukset omaista valvottaa... Tunnelin pää näkyy, mutta mitä?? Siellä ei olekaan valoa, missä on valo? Omaiselle luvattiin valoa !!!
Luvattiin että tunnelin jälkeen alkaa kauniit niityt ja mahdollisuudet, ainoa mitä omainen näkee on uusi alkava tunneli eikä sitä hemmetin valoa näy missään.

Omainen näkee miten siellä uudessa tunnelissa joutuu töihin, joutuu selittelemään muuttunutta itseään, sairauttaan. Niin, omaisella todettiin fibromyalgia sillä välin kun vanki on ollut sovittamassa tekoaan. Ja vanki ei ymmärrä, miten hän voisi? Hän muistaa omaisen sellaisena joka jäi portille.
Omainen näkee arjen missä mikään ei suju, rutinaa ja valitusta. Ei tämän näin pitänyt mennä....

Omainen odotti vankia josta vapauduttuaan tulee ymmärtäväinen, rakastava mies. Sen sijaan omainen näkee laitostuneen ja kapeakatseisen ihmisen. Ja tässä pimeässä omainen etsii katkaisijaa josta sytyttää aurinko, rakkautta joka valaisee tien.

Vanki teki, oikeus tuomitsi ja vankila viimeisteli. Omaisen elämä sellaisena kun hän sen on toivonut on peruutettu. Elämä sellaisena kuin omainen sen tunsi on peruuttamattomasti ohi. Siihen ei enää milloinkaan voi palata.
Edessä on jälleen uusi hyppy uuteen tuntemattomaan. Voisiko joku tuupata omaisen matkaan jos omainen kriittisellä hetkellä vielä empii?

Saramäki ei ole muuttunut, se on entisensä. Pitänyt kiinni kaikista hulluista säännöistään ja järjettömistä käytännöistään. Lääketieteen ammattilaista ei ole vanki enää vaivannut vaikka tarvetta olisi ollutkin, ehtiihän sen sitten siviilissäkin.
Hammaslääkärille ei ole enää pyytänyt, odotettuaan kahdesti särkevän hampaan kanssa 3 viikkoa.

Jouluna, aattona vanki kävi kotona. 12 tunnin loma myönnettiin, 4 vankia pääsi jouluna läheistensä pariin. Näin omaiselle kerrottiin.
Mitään sanomaton aika, ehdimme syödä ja kokea olomme vaivaantuneiksi. Vanki on kotiutunut vankilaan, perhe asuu kotona. Lohdutonta.
Surkein joulu ikinä.

Uusi vuosi, uusi tunneli. Mikään ei tunnu miltään. 7 vuotiaan tyttären koulussa nimittelevät maahanmuuttaja lapset häntä horoksi. Onko missään enää mitään tolkkua?