Ei pitäisi surffata netissä, se aiheuttaa äkillisen keskustelun tarpeen ja seinille en vielä sentään puhu.

Tänään onnistuin lukitsemaan itseni asuntooni sisälle. Lukitsin itseni kirjaimellisesti elämästä ulos. Näin tämä omainen taisi tehdä myös symbolisesti.
Ilman ystävän soittoa en olisi edes huomannut että näin on tapahtunut ennen kuin olisi ollut liian myöhäistä pyytää apua.
Ihan käytännössä, kuin myös symbolisesti. Ystävä tuli kesken oman perhe elämänsä auttamaan omaisen asunnostaan ulos. Kirjaimellisesti ja symbolisesti.

Mielenkiintoisin arjen sattumien vivahtein meille kerrotaan missä jamassa ollaan.

Tämä sai minut miettimään tukea, äkillistä kriisitilannetta . Yleensä tällaiseksi kriisitilanteeksi jossa ihminen on akuutin tuen tarpeessa mielletään lähimmäisen kuolema, työttömyys, avioero, onnettomuus, sairaus.
Ovatko vankien omaiset tyystin unohdettu, oman onnensa tai onnettomuutensa nojaan jätetty ryhmä? Eikö meillä ole lupaa järkyttyä, tuntea itseämme koko maailman hylkäämäksi? Olemmeko me vain varjoja?
Minulle soitti järkytykseni päivänä yksi ihminen, yksi. Minulla on siis yksi ystävä. Kiitos!

Tuntemukset lähiviikkoina saattavat olla rankkoja. Ja tämän kaiken keskellä pitäisi vielä olla huolissaan vangistaan, hoitaa lapsiperheen arki, talous ja koti.
Toki sitä voi auttaa itseään , mutta mistä voimat tähän? Kuka auttaa omaista silloin kun omainen ei itse jaksa edes itseään auttaa?
Mitä silloin kun tullaan tilanteeseen jossa tarvitset muiden apua, miten sellaisen tilanteen tunnistaa?

Vankien omaisille tulisi perustaa tukiryhmiä enemmän. Voisiko sosiaalitoimi, mielenterveystoimisto, kriminaalihuolto olla mukana näitä perustamassa tai ainakin tiedottamassa jo olemassa olevista ryhmistä?
Apua löytyy sitä tarvitsevalle , kertoo SPR:n sivut.

Mutta vankien omaiset tarvitsevat ihan omat vertaistuki ryhmänsä. Ryhmän jossa ei tarvitse hävetä, kaikki muutkin ryhmässä istuvat siinä samassa vuotavassa jollassa.
Omainen tarvitsee vertaistaan jaksaakseen arjen paineet.

Tällaisiin pohdintoihin päättyy omaisen ensimmäinen viikko.