Eilen, hyvin myöhään kun ei uni tullut Omainen selasi wikipediaa ja löysi aimo kasan ajatuksia. Kaikki alkoi yhdenvertaisuuslaista ja päätyi perustuslakiin.
Jos Omainen on oikein ymmärtänyt niin Suomen perustuslaki on se mihin kaikki pykälät ja lait lopulta nojaavat.

Wikipediassa sanotaan perusoikeuksista näin:

"Tärkeimpinä perusoikeuksina nousevat esille ihmisten yhdenvertaisuus lain edessä, oikeus elämään ja ihmisarvoon, rikosoikeudellinen laillisuusperiaate sekä uskonnon- ja omantunnonvapaus. Nämä oikeudet muodostavat niin sanotun perusoikeuksien ytimen, jota ei voida rajoittaa edes poikkeusoloissa."

Onko vankila siis tulkittavissa poikkeusoloiksi? Eikö tällöin perustuslaki takaa vangillekin oikeuden ihmisarvoon vai onko vankeuslaki sittenkin perustuslain yläpuolella?
Vaiko kenties vain he jotka tätä lakia soveltavat?

Perusoikeuksiksi katsotaan henkilökohtaiset vapausoikeudet joista wikipedia sanoo seuraavaa:

"Vapausoikeudet turvaavat yksilön vapautta julkisen vallan puuttumisilta. Tällaisia oikeuksia ovat muun muassa oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen samoin kuin liikkumisvapaus, yksityiselämän suoja ja yhdistysvapaus sekä omaisuuden suoja."

Vapausoikeudella ei tietenkään haeta nyt sitä etteikö vankiemme tarvitsisi perustuslain mukaan rangaistustaan suorittaa, mutta koskemattomuuteen ja yksityiselämään heillä näistä poikkeusoloista huolimatta on silti oikeus.

Yhdenvertaisuusdesta taas on EU säätänyt direktiivin ja siitä Sirpa Pietikäinen sanoo näin:

"Niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa suuren ihmisjoukon jokapäiväistä elämää vaikeuttaa näkyvä ja näkymätön syrjintä muodossa tai toisessa. Nykypäivän ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa kunnioittavassa yhteiskunnassa tämä ei saa olla mahdollista, vaan jokaisella on oltava tasaveroinen mahdollisuus osallistua yhteiskuntaan. Syrjimättömyys on sivistysyhteiskunnan merkki"

Syrjimättömyys tosiaan on sivistysyhteiskunnan merkki, mutta miksi tämä syrjimättömyys vaaditaan seksuaaliselle vähemmistölle, etnisille ryhmille, mutta vankeja ei muista kukaan. Kukaan ei näe mitä noitten tylyjen seinien sisäpuolella tapahtuu.
EU vaati kakolan käytöstä poistoa ja uuden vankilan rakentamista. Tämä oli hieno asia, mutta se EU:n valvonta olisi ollut tässä vielä poikaa.

Tällä viikolla sarajevossa annettiin uusi säädös. Kun sellien ovet eivät ole lukitut niitä ei saa pitää auki. Vangit ovat käyttäneet rikkalapioita siihen että ne auki pysyisivät. Ja nehän vääntyy.
Rikkalapion elinkaari on siis tärkeämpi asia kuin vangin hyvinvointi. Kuvitteleppa itsesi 20 asteen helteessä pieneen suljetuun tilaan, ikkunaa saat auki muutaman sentin verran ja kuten nyt sarajevossa, ilmastointi rikki. Ja kun ovea ei saa rikkalapion vääntymisen tähden pitää auki nousee lämpötila kopissa käsittämättömän korkeaksi. Saramäestä mitään tietävät tietävät myös että tuossa talossa ei mitään korjata nopeasti.
Nyt on kuitenkin toivoa koska se ilmastointi ei pelaa vartijoittenkaan kopperoissa!
Omainen myös unohti kysyä vangiltaan joko hän on saanut vessaansa lampun. Toki tuleehan se paska pimeässäkin, mutta jos sitä lamppua joutuu päivä kausia odottamaan niin käyhän se vituttamaan, omaistakin.

Ei perustuslaki suoranaisesti puutu pimeässä paskomiseen eikä rikkalapion varsiin, mutta kyllä se takaa meille kaikille yhdenvertaisen oikeuden hyvinvointiin.

"Yhdenvertaisuuslaki tuli voimaan 20. tammikuuta 2004. Yhdenvertaisuuslailla on Suomessa toteutettu Euroopan unionin rasismi- ja työsyrjintädirektiivi, jonka tarkoituksena on edistää ja turvata kansalaisten yhdenvertaisten palvelujen toteutumista sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeussuojaa [1]. Viranomaisisten velvollisuus on kaikessa toiminnassaan noudattaa yhdenvertaisuutta ja tarvittaessa poistaa yhdenvertaisuuden esteet. Laki kieltää sekä välittömän että välillisen syrjinnän ja syrjintään yllyttämisen. Syrjintä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella on kielletty. "

Tästä voisimme päätellä että se yhdenvertaisuus koskee myös vankejamme, suomen kansalaisia, ihmisiä. Vanki tippuu ihan hienosti kategoriaan "muu henkilöön liittyvä syy".
Näin ollen heillä on oikeus paskoa valoisassa, saada hoitoa kun sitä tarvitsevat ja tulla kohdelluiksi siten että heidän ihmisarvonsa tulee huomioiduksi.
Vai onko niin että vankeuslaissa on jossain pienellä präntättynä kohta joka mitätöi tämän Suomen perustuslaissa säädetyn oikeuden?